Ce este un IFN și cum funcționează?

Fără să stăm prea mult pe gânduri, putem spune, pe bună dreptate, că educația financiară este un subiect prea puțin dezbătut în mediul familial sau în cel școlar. În dinamica economică actuală, este cu atât mai necesar să deprindem abilități eficiente de gestionare a resurselor financiare încă de la vârste fragede.

Nu putem să nu recunoaștem că deciziile din viața de adult sunt puternic influențate de profesorii și de membrii familiei, care își pun amprenta asupra educației noastre în copilărie și care ne modelează, involuntar, comportamentul și deciziile financiare de mai târziu. De exemplu, aplicarea pentru un credit este una dintre situațiile în care ajungem de nevoie, însă pentru care nu suntem neapărat pregătiți cel puțin cu niște cunoștințe de bază.

Odată ce am ajuns „pe cont propriu”, cu toții suntem responsabili să ne răspundem la întrebări precum: „Ce să aleg – bancă sau IFN?”, „Ce diferențe sunt între aceste instituții și care este mai avantajoasă?”, „Care dintre ele oferă beneficii mai mari pe termen lung?”. Pentru că subiectul băncilor este deja îndelung tratat, în rândurile următoare ne vom rezuma asupra IFN-urilor, respectiv la ce fel de servicii oferă acestea și în ce situații este mai indicat să apelăm la ele.

Ce reprezintă o instituție financiară nebancară (IFN)?

Deși nu are statut de bancă și nu poate accepta depozite de la public, o instituție financiară nebancară este o entitate care oferă o gamă variată de servicii financiare, cum sunt: împrumuturile, leasing-urile, asigurările și soluțiile de mediere financiară.

Astfel de instituții joacă un rol important în economie, contribuind la diversitatea opțiunilor de finanțare la care pot apela deopotrivă persoanele fizice și cele juridice. Din punct de vedere legal, instituțiile financiare nebancare sunt reglementate de autorități financiare, dar reglementările pot fi diferite față de cele care se aplică băncilor.

Diferențele între IFN-uri și bănci: Ce trebuie să știi

Cum putem înțelege mai bine ce instituție se pliază cel mai bine pe nevoile noastre, dacă nu prin comparație? Astfel, în cele ce urmează, le vom analiza succint, însă din cele mai importante unghiuri.

  • Reglementare și licențiere

IFN-urile sunt reglementate de Legea nr. 93/2009, care stabilește condițiile de înființare, organizare și funcționare a acestora.

Deși IFN-urile nu sunt supuse acelorași reglementări ca băncile și au un cadru de reglementare mai flexibil, acestea sunt totuși supravegheate de autorități financiare, asigurându-se că respectă standardele de transparență și de protecție. Astfel, ele trebuie să obțină autorizație de funcționare de la Banca Națională a României (BNR).

Băncile sunt supuse unor norme stricte de capitalizare și lichiditate, având obligații mai mari în ceea ce privește raportarea și transparența.

  • Tipuri de servicii oferite

IFN-urile oferă în general servicii de creditare, leasing și microfinanțare, fiind specializate în soluții financiare adaptate nevoilor clienților care nu pot accesa cu ușurință împrumuturi prin bănci.

Băncile oferă o gamă mai largă de servicii financiare, inclusiv conturi de economii, carduri de credit, investiții, având capacitatea de a gestiona depozite și fonduri de economii.

Avantajele aplicării la un IFN

Înainte de a-ți crea o imagine de ansamblu asupra beneficiilor pe care ți le oferă accesarea unui împrumut la o instituție financiară nebancară, este important să știi că serviciile puse la dispoziție sunt avantajoase, deopotrivă, atât persoanele fizice, cât și celor juridice. Iată care sunt cele mai importante avantaje:

  • Finanțare rapidă. IFN-urile oferă soluții financiare rapide, cu proceduri simplificate de aprobare, ceea ce permite aplicanților să obțină împrumutul într-un timp scurt, fără a se lovi de birocrație;
  • Servicii personalizate. Multe IFN-uri oferă consultanță financiară personalizată, ajutând consumatorii să aleagă cele mai bune opțiuni pentru situația cu care se confruntă;
  • Soluții de creditare flexibile. Portofoliul de servicii este unul destul de generos, de la credite de nevoi personale, împrumuturi rapide doar cu buletinul și credite fără garanții;
  • Criterii de eligibilitate mai puțin stricte. Comparativ cu băncile, IFN-urile pot accepta clienți cu scoruri de credit mai mici, facilitând accesul la finanțare pentru cei cu un istoric financiar mai puțin favorabil. În condiții normale, aceștia nu s-ar putea încadra să obțină finanțare de la bănci.

Cum funcționează IFN-urile?

În linii mari, procesul de aplicare pentru un credit nu diferă considerabil între bănci și IFN-uri. Însă, de departe cele mai importante atuuri al IFN-urilor, în detrimentul băncilor, sunt cerințele minime de documentație și procesul foarte rapid de acordare a creditului.

Totodată, se IFN-urile și băncile se deosebesc prin modalitatea de evaluare a riscurilor. În cazul IFN-urilor, acestea utilizează metode alternative de evaluare a riscurilor, precum scorul de credit, istoricul de „bun platnic” sau „rău platnic” și analiza veniturilor, pentru a determina eligibilitatea pentru împrumut.

Dacă te regăsești într-un impas financiar și te afli în căutarea unei soluții pentru a depăși acest moment, sperăm că am reușit să răspundem tuturor curiozităților tale. De asemenea, poți accesa produsele noastre de creditare, unde ai opțiunea de a analiza care dintre ele ți se potrivește cel mai bine. Suntem gata să venim în ajutorul tău inclusiv cu soluții personalizate, în funcție de nevoile pe care le ai în prezent.