Creditul online – 4 motive pentru care s-ar putea sa nu il obtii

Pe piața din țara noastră, apariția IFN-urilor și, inclusiv, a posibilității de a contracta credite online, este strans legata de digitalizare. Astfel, este mult mai usor sa obtii un credit rapid din intimitatea locuintei tale sau intr-o pauza de masa la birou, fara sa mai fie nevoie de 2-3 vizite la ghiseu si o multime de documente ce atesta venitul lunar. In perioada pandemica, tot mai multe banci si IFN-uri au implementat optiuni de creditare online, astfel incat clientii sa poata obtine rapid un credit de nevoi personale.

Ce este si cum functioneaza un credit online?

Creditele online, asa cum sunt si denumite, reprezinta posibilitatea de a contracta o anumita suma de bani, 100% online, prin intermediul unei aplicatii bancare sau pe site-ul unei institutii de tip IFN. 

Se completeaza o cerere cu datele personale, suma dorita, perioada de creditare, dupa care este calculata rata lunara a unui credit online. Dupa completarea cererii, clientul va fi sunat de institutia bancara sau de IFN, pentru pasii urmatori. 

Evident, un credit online vine cu avantaje, dar si dezavantaje. Principalul avantaj este ca institutia nu este interesata de ceea ce clientul face cu banii, iar dezavantajul este legat, in principal, de suma mai mica, in comparatie cu un credit luat la ghiseu. 

Care sunt motivele pentru care nu sunt acceptate creditele online?

Desi criteriile de eligibilitate sunt asemanantoare pentru majoritatea finantatorilor, nu toti cei care aplica pentru un credit le indeplinesc pe toate. Chiar daca ai putea sa bifezi majoritatea criteriilor de eligibilitate, sunt si conditii de selectare pe care institutiile financiare si non-financiare nu le fac publice. 

Printre cele mai comune 4 motive pentru care unei persoane ii este refuzata creditarea se numara:

Gradul prea mare de indatorare

Cel mai adesea, institutiile finantatoare considera ca un client care detine deja 2 sau mai multe credite nu va reusi sa faca fata unuia nou. Practic, nu ai cum sa iei un credit, chiar de la o institutie non-financiara, daca ai unul sau mai multe credite in desfasurare – mai intai il platesti pe acesta, apoi poti lua unul nou.

La aceasta situatie mai exista si o varianta, refinantarea. Astfel, vei putea sa faci rost de suma de bani de care ai nevoie, la o rata lunara mai mica. In concluzie, cu cat scazi rata de indatorare, cu atat iti cresti sansele sa obtii un credit nou. 

Scorul FICO este prea mic

Scorul FICO reprezinta standardul de calculare a riscului unui credit ce urmeaza a fi luat de un solicitant. Aici se iau in calcul: istoricul de plata al ratelor, tipurile de credite accesate in trecut, creditele curente etc. Datele despre acestea sunt colectate de Biroul de Credit si puse la dispozitia bancilor si a institutiilor non-financiare. 

Contracte pe perioada determinata

Daca ai avut sau ai un contract de munca pe perioada determinata, te-ai putea confrunta cu situatia de nu mai putea plati ratele creditelor asumate. Dar daca perioada de rambursare a unui credit cu buletinul de la BEST CREDIT nu depaseste durata contractului de munca, sansele de aprobare cresc considerabil.

Ai avut intarzieri la plata ratelor

In general, intarzierea la plata ratelor nu are consecinte pe termen lung, dar ar fi bine sa stii ca fiecare zi de neplata atrage comisioane si dobanzi uriase. Daca vei depasi 30 de zile, vei intra in Biroul de Credit, iar asta inseamna o bila neagra – intarzierea va ramane inregistrata ani intregi, iar in viitor este posibil sa iti fie refuzata acordarea creditelor.

In concluzie, inainte de a contracta un credit este foarte important sa te informezi temeinic despre ce presupune un credit, chiar daca este luat online, si sa fii foarte atent la termenii si conditiile de pe site.