Cum faci față unei crize financiare? Sfaturi și recomandări
Pierderea locului de muncă, nevoia de a cumpăra o casă nouă sau apariția unor probleme de sănătate reprezintă situații de criză financiară cu care te poți confrunta oricând. O parte considerabilă din stresul cauzat de aceste evenimente se datorează lipsei de bani, care reprezintă o piedică din a depăși aceste impasuri.
Astfel, dacă te confrunti cu o astfel de situație si nu stii exact cum sa o denumesti si sa o depasesti, citeste acest articol pana la final.
Ce este o criza financiara?
Criza financiara este o situatie cu care ne putem confrunta fiecare dintre noi, la un moment dat. Indiferent ca ne referim la o criza financiară personala sau globala, efectele ei generează stres si frustrari, ducand de cele mai multe ori la datorii mult prea mari.
Prin definite, criza financiara aduce cu ea teama sau panica atat la nivel personal si familial, cat si la nivel social.
Din acest motiv, atunci cand te confrunti cu o criza financiară, cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti pastrezi calmul si sa incerci sa identifici solutiile.
Gestionarea crizei financiare
Pentru a putea gestiona o criza financiară trebuie sa te obisnuiesti repede cu gândul, astfel ca trebuie sa fii pregatit pentru ea. Astfel, exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a preintampina o astfel de situatie.
Da la minim consumul lunar de pe facturi
O metodă de a depasi criza financiară consta in minimizarea facturilor lunare. Acest lucru insemana ca trebuie sa iei o serie de masuri in ceea ce priveste cheltuielile lunare. Un exemplu potrivit consta in abonamentele lunare încheiate cu o companie de telefonie mobila, astfel ca poti renunta la un abonament de 10 euro in favoarea unuia de 5. De asemenea, încearca sa faci contracte pentru internet, telefonie si tv de la un singur furnizor pentru ca astfel vei beneficia de anumite reduceri destul de importante.
Totodată, fii mai atent la obiceiurile de consum care cresc costul facturilor, astfel ca nu uita să închizi luminile si televizorul atunci cand nu sunt utile.
Mărește-ți economiile
Conturile de economii si depozitele bancare iti vor fi de mare ajutor atunci cand te vei afla in impas financiar. Actiunile si investițiile pe care le ai pot varia in functie de variatiile economice ale pietei, in schimb banii din conturi vor ramane la fel.
De regula, in conturile de economi ar trebuie sa strangi suficienti bani pentru a putea acoperi obligațiile de plata pe care le ai, pe parcursul perioadei de criza. Astfel, daca trebuie sa platesti chiria sau rata lunară, taxele scolare au anumite controale la medic, incearca sa-ti iei o marja de securitate financiara mai mare.Cu toate astea, exista momente in care vei resimti lipsa banilor. Astfel, pentru ele un credit cu buletinul reprezinta o solutie salvatoare.