Cum planifici bugetul familiei în noul an
Fiecare etapă din viața noastră ne aduce deopotrivă bucurii și provocări, însă cu siguranță cele mai multe responsabilități financiare vin odată cu întemeierea unei familii. Tocmai de aceea, să vezi lucrurile în perspectivă atunci când vorbim despre nevoilor tuturor membrilor reprezintă fundamentul unui buget sustenabil și sănătos. În același timp, crearea unui plan de economii constituie o dovadă de maturitate, dar și un adevărat as în mânecă pentru a face față mai ușor evenimentelor neprevăzute.
Pentru că noul an coincide cu stabilirea de rezoluții, poți profita de acest prilej pentru a seta și obiective realiste în ce privește bugetul comun al familiei. Să ai un fond de rezervă îți asigură o liniște interioară și un confort financiar de neprețuit. Cel mai important este să economisești constant și să le insufli inclusiv copiilor tăi acest comportament, încurăjându-i să pună, la rândul lor „la pușculiță”. Procedând astfel, vei simți că veniturile tale înseamnă mai mult decât plata facturilor de la o lună la alta, iar cei mici vor înțelege valoarea banilor încă de la vârste fragede.
Evaluarea veniturilor și identificarea cheltuielilor: de unde vin și unde se duc banii tăi?
E limpede că o monitorizare atentă și o ajustare constantă a bugetului îți vor oferi nu doar claritate, ci și garanția că planul tău de economisire pentru noul an va fi un real succes. Iată ce să urmărești pentru a înțelege „pe ce se duc banii” tăi:
- Identifică sursele de venit. Chiar dacă nu toate sursele sunt constante (precum salariul sau contravaloarea unei chirii dacă deții și alte proprietăți decât cea în care locuiești), poți lua în calcul și bonusurile sau activitățile de tip freelancing.
- Estimează veniturile pentru anul următor. Dacă ai semnat contracte care în următoarele luni sunt pe cale să se încheie (închiriere, colaborări punctuale, nu te baza pe aceste surse de venit pe termen lung, decât dacă ai semnat acte adiționale de prelungire.
- Împarte cheltuielile pe categorii. Gruparea și crearea unui echilibru între banii care merg pe necesități (alimente, utilități), respectiv dorințe (călătorii, ieșiri în oraș) te vor ajuta să înțelegi de unde poți reduce cheltuielile pentru a le transforma în economii.
- Analizează cheltuielile anterioare. Având un desfășurător al ultimelor luni, îți vei da seama care dintre ele sunt esențiale și care pot fi ajustate pentru a optimiza bugetul.
Stabilirea obiectivelor financiare: economii și investiții
Fie că îți dorești să economisești pentru vacanțe, un fond de urgență pentru probleme de sănătate, economii pentru studiile copiilor sau cursuri de perfecționare pentru tine, îți recomandăm să urmezi câțiva pași esențiali:
- Prioritizează economiile. Decide care obiective sunt cele mai importante pentru tine și familia ta, astfel încât să poți aloca resursele financiare în mod eficient.
- Creează un plan realist. Estimează suma pe care dorești să o economisești sau să o investești lunar, plecând de la veniturile și cheltuielile tale din prezent.
- Monitorizează progresul. Evaluează-ți periodic obiectivele financiare și ajustează-ți planul în funcție de contextul economic. E posibil ca pe parcursul anului să te răzgândești sau să poți întâmpina câteva piedici.
Crearea unui buget realist: pași practici pentru fiecare familie
Educația financiară pornește de acasă, se sedimentează pe parcursul școlii și se șlefuiește pe măsură ce ajungem „pe cont propriu” și devenim independenți financiar. Pentru că startul îl avem din familie, ar trebui să le insuflăm cele mai bune practici și celor mici, prin puterea exemplului. Sunt mai multe aspecte pe care le poți lua în calcul, însă ne vom rezuma la cele mai importante dintre ele:
- Evaluează ce contribuție îți aduce fiecare sursă de venit și ce pondere are fiecare dintre ele în bugetul lunar;
- Identifică toate cheltuielile, împărțindu-le pe categorii: necesități, dorințe, economii și investiții;
- Monitorizează cheltuielile și veniturile de pe parcursul lunii prin aplicații de gestionare a bugetului și identifică-le pe acelea la care poți renunța;
- Revizuiește periodic, la sfârșitul fiecărei luni, dacă te-ai încadrat în pragurile setate și la bugetul pe care tu și familia ta îl aveți disponibil.
Atât în viața personală, cât și în viața profesională este esențial să nu luăm decizii financiare pripite și să avem un „plan B” pentru că, mai devreme sau mai târziu, efectele se vor răsfrânge asupra bugetului familiei. Prin instrumente și aplicații special dedicate pentru gestionarea finanțelor, vei reuși să ajustezi cheltuielile în funcție de nevoile tuturor membrilor.
Însă, dacă până acum nu ați reușit să vă aliniați suficient de bine veniturile astfel încât să creați un fond de urgență și nu vreți să treceți cu datorii către cei dragi în noul an, nu ezitați să apelați la sprijinul nostru! Best Credit IFN îți oferă împrumutul de care ai nevoie pentru a traversa situațiile delicate, adaptat nevoilor tale.