Cum se defineste impasul financiar?
Piata financiar-bancara este pe o panta descendenta, iar tot mai multi specialisti afirma ca o noua criza financiara globala va avea loc catre sfarsitul anului 2023. Cum economiile globale sunt interconectate, iar evenimentele financiare dintr-o regiune isi arata efecte in intreaga lume, cumva trebuie sa ne pregatim de impasul financiar.
De cele mai multe ori, impasul financiar este strans legat de crizele economice, de falimentul companiilor sau chiar de dificultatile financiare ale indivizilor, iar din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie sa stim concret cu ce avem de-a face si cum putem minimiza efectele.
Cum se traduce “impasul financiar”?
Impasul financiar se refera, in general, la o situatie in care o persoana, o organizatie sau un stat se afla in incapacitatea de a-si plati datoriile scadente sau de a face fata obligatiilor financiare. Practic, este momentul cand lichiditatile sunt insuficiente, iar solutiile traditionale de finantare sau refinantare nu mai sunt accesibile sau eficiente.
La nivel personal, un impas financiar poate aparea din cauza unui eveniment neprevazut, precum o boala grava sau pierderea locului de munca. Altii se confrunta cu impas din cauza deciziilor financiare neinspirate sau a lipsei de planificare pe termen lung.
Din acest motiv apare dificultatea de a plati facturile la timp, dependenta crescuta de cardurile de credit si imposibilitatea de a economisi. La nivel psihic, impasul financiar se traduce printr-o stare de bine alterata, relatii problematice si chiar stima de sine scazuta.
Impasul financiar la nivel de corporatie
Pentru corporatii, impasul financiar este cauzat de model de afaceri depasit, al scaderii cererii pentru produsele sau serviciile oferite sau al deciziilor de management gresite. Corporatiile, spre deosebire de indivizi, au responsabilitate fata de angajati, actionari si parteneri. Un astfel de impas financiar inseamna concedieri masive, scaderea cotei de piata, iar in final falimentul.
Impasul financiar la nivel de guvern
La nivel de guvern, un impas financiar apare atunci cand veniturile (de obicei, sub forma de taxe) sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile. Din cauza asta apare cresterea datoriilor publice si necesitatea de a face reduceri bugetare. Guvernele pot avea capacitate limitata de a obtine imprumuturi pe pietele internationale.
Cauzele unui impas financiar
Exista multe cauze care pot declansa impasul financiar, iar printre cele mai importante se enumera:
- Crize economice globale: recesiunea globala duce la scaderea vanzarilor, a investitiilor si, implicit, la dificultati financiare;
- Decizii financiare nepotrivite: fie ca este vorba de o persoana care a acumulat datorii pe cardul de credit sau de o corporatie care a investit masiv intr-un proiect nereusit;
- Schimbari bruste in industrie: inovatiile tehnologice sau schimbarile legislative pot transforma complet un sector, lasand companiile nepregatite intr-o situatie dificila.
Cum se manifesta impasul financiar?
Principalele semnale ale unui impas financiar sunt:
- Lipsa lichiditatilor: Incapacitatea de a face fata cheltuielilor curente;
- Dificultati in obtinerea de credite: atunci cand bancile sau alti creditori de tip IFN devin reticenti in acordarea de finantari, vorbim de probleme financiare iminente;
- Declinul vanzarilor sau al veniturilor: o scadere brusca a veniturilor indica o problema mai profunda.
Cum poti face fata impasului financiar?
Exista cateva modalitati de a iesi din impas financiar, printre care:
- Analiza situatiei: te ajuta sa intelegi amploarea problemei;
- Replanificarea cheltuielilor: cheltuielile care nu sunt esentiale trebuie reduse sau eliminate;
- Renegocierea datoriilor: Creditorii prefera adesea sa renegocieze termenii unui imprumut decat sa se confrunte cu un debitor care nu poate plati deloc;
- Cautarea unor surse alternative de venit.
Creditul pana la salariu poate fi o alternativa de a depasi impasul financiar?
Un credit rapid pana la salariu, cunoscut si sub denumirea de “payday loan”, este o forma de imprumut pe termen scurt care iti ofera o suma limitata de bani , ce va fi returnata cand acesta la urmatorul salariu.
Aceste credite sunt usor de obtinut si, de obicei, fondurile sunt disponibile intr-un timp foarte scurt. Mai mult, spre deosebire de alte forme de creditare, nu este nevoie de un istoric de credit bun sau de garantii.
Totusi, pentru cineva care se confrunta cu o urgenta financiara imediata si are certitudinea ca poate rambursa imprumutul la urmatorul salariu, un credit rapid de la Best Credit IFN poate fi o buna solutie temporara.
Insa pentru cei care se confrunta cu probleme financiare frecvente, acest imprumut poate fi contraproductiv. In astfel de cazuri, sunt recomandate alte metode de finantare sau o discutie onesta cu un consilier financiar pentru a identifica solutia potrivita pe termen lung.