De ce este important sa investesti in propria educatie?

Evolutia este un proces firesc – atat oamenii, cat si societatea, tehnologia si economia sunt in plina schimbare, iar efectele se vad in fiecare zi. Fiecare dintre noi trebuie sa tinem pasul cu aceste schimbari, sa lucram mai mult cu noi insine si sa ne imbunatatim permanent. Iar investitia in educatia noastra, cu siguranta, nu va da niciodata gres pe termen lung.

Daca aveai demult in plan sa inveti o limba straina, sa faci o scoala de soferi sau sa urmezi cursuri pe calculator, insa ai considerat ca niciodata banii nu sunt indeajuns, ar fi bine sa stii ca ai optiunea sa ceri un credit online de la un IFN, pe care sa il platesti in rate bine stabilite. 

De ce este important sa investesti in propria persoana?

Atunci cand investesti in tine, fie ca vorbim despre urmarea diverselor cursuri de perfectionare, fie ca investesti intr-un hobby sau chiar in psihoterapie, tu iesi in avantaj. Astfel de lucruri te vor ajuta sa aduni un bagaj de cunostinte urias, care sa te ajute in viitor si sa iti ofere o noua perspectiva asupra vietii, atat din punct de vedere personal, cat si profesional.

Cu toate acestea, ar fi bine sa intelegi faptul ca o astfel de evolutie nu isi arata efectele imediat, ci in timp si poate veni sub in foarte multe forme. Spre exemplu, daca vrei oportunitati de dezvoltare in cariera, insa banii sunt o piedica, o buna optiune este sa optezi pentru un credit rapid. Dacă vrei să devii o persoană open-minded și să îți gestionezi mai bine relațiile cu cei din jur sau chiar felul în care faci față situațiilor stresante, investește în programe de terapie.

Progresul vine incet, dar sigur

Cine nu a auzit fraza ”devino cea mai bună versiune a ta”? Primul sens al acestei afirmatii este acela ca investitia in propria persoana este un proces ce presupune munca titanica si constanta, nu este ceva pe care sa il faci doar o data in viata. Zilnic invatam, indiferent de varsta, iar maine vei fi mai bun ca azi. Cum timpul nu sta in loc, nici noi nu trebuie sa o facem, ci sa ne perfectionam continuu. 

Fii deschis la lucruri noi

Cel mai important, dintre toate, este sa fii suficient de deschis cat sa iti doresti sa inveti lucruri noi, nu sa te multumesti cu putin. Din orice lucru marunt pot invata lucruri noi, important este sa nu iti doresti. Chiar si o simpla discutie cu un prieten sau coleg de munca te poate face sa intelegi ca experientele sunt diferite, dar si ca poti vedea cum se raporteaza altii la experientele prin care ai trecut tu. 

Odata ce te-ai decis ca vrei sa inveti lucruri noi, important este sa te gandesti ce anume vrei sa dezvolti la tine. Dupa ce ai trecut de acest pas, fa-ti o lista de dorinte si nevoi si prioritizeaza-le in functie de importanta si urgenta.

Think outside the box

Cauta cele mai bune solutii pentru a invata lucruri care sa te ajute in viata. Cauta materiale, cursuri, oameni care sa te ajute in proces. Cauta cea mai buna optiune de invatare si fa pasul spre cea mai buna versiune a ta.

Cat mai multa practica

Fie ca ai inceput sa citesti mai mult, fie ai participat la un curs la care ai aflat informatii noi, important este sa sedimentezi informatia si s-o pui in practica; astfel va deveni un reflex. Nu iti fie teama sa gresesti; esecul face parte din procesul de invatare, iar orice esec se poate transforma intr-o lectie valoroasa.