Ghid pentru gestionarea datoriilor după sărbători

Gestionarea datoriilor după sărbători

Dacă am face un scurt „bilanț” al sărbătorilor de iarnă, putem spune că această perioadă vine cu o dublă valență: pe de-o parte ne oferă emoția reîntâlnirii cu cei dragi, prin care reușim să ne încărcăm bateriile pentru anul ce vine, iar pe de altă parte este vorba de efortul financiar pe care îl implică pregătirile, indiferent dacă ne regăsim în postura de gazdă sau de oaspeți. Însă, la fel de important este și cum gestionăm cheltuielile post sărbători, dar și să căutăm să adoptăm cele mai bune soluții pentru a atinge o stabilitate financiară. 

Spre deosebire de restul anului, în sezonul rece bugetul fiecăruia dintre noi suferă semnificativ mai mult și deseori simțim că am pierdut controlul asupra cheltuielilor. De aceea, este esențial să avem un desfășurător al tuturor tranzacțiilor din această perioadă, pe categorii, de la cadouri, mese festive și până la deplasări și vacanțe. Astfel, putem vedea dacă sărbătorile ne-au destabilizat bugetul și ce impact au avut acestea asupra contului de economii sau acumulării unor noi datorii. Odată ce am văzut mai în detaliu „pe ce s-au dus banii” de sărbători, putem identifica excesele și, de asemenea, prioritiza mult mai bine cumpărăturile pentru anul următor.

Totodată, dacă vom pune în balanță datoriile versus veniturile, vom avea o imagine mult mai clară a cheltuielilor din următoarele luni. Dacă din calcule reiese că nu este deloc un lucru realist să acoperim „obligațiile”, o soluție rapidă pe care ne putem baza este, cu siguranță un împrumut de la un IFN. De ce de la un IFN și nu de la o bancă? Procesul nu este atât de anevoios, întrucât termenii și condițiile de aplicare sunt mai puțin restrictivi, iar rambursarea creditului este mult mai flexibilă.

Stabilirea unui buget realist pentru începutul de an

E limpede că, în lipsa unui plan, vom reuși să ne acoperim mai degrabă nevoile imediate și prea puțin să ne atingem obiectivele pe termen lung (modernizarea casei, achiziționarea unei vacanțe sau a unui curs de perfecționare). Astfel, stabilirea unui buget realist pentru începutul de an este esențială pentru a face față tuturor provocărilor ce pot fi sau nu anticipate. Iată ce poți face pentru a fi cu un pas înaintea cheltuielilor neprevăzute:

  • Începe prin a-ți evalua veniturile și cheltuielile lunare fixe (chiria, facturile și ratele), precum și a celor variabile (pentru mâncare, recreere);
  • Consemnează ulterior toate datoriile acumulate în perioada sărbătorilor. Încearcă să restitui mai întâi datoriile cu cele mai mari dobânzi, prioritizează-le pentru a le achita, iar în felul acesta economisești bani pe termen lung;
  • Odată ce ai o imagine de ansamblu, stabilește un buget care să includă și un transfer lunar pentru contul de economii. La rândul său, acesta trebuie împărțit în situații de urgență (probleme medicale, defectarea unor aparate electrocasnice) și dorințe (vacanțe, ieșiri în oraș);
  • Planificarea pe termen lung este esențială pentru a nu intra într-un cerc vicios al datoriilor și pentru a construi un viitor financiar stabil. Acest pas implică stabilirea unor obiective clare, care permit identificarea și prioritizarea cheltuielilor, lăsând loc și pentru economii și investiții, lucru care poate fi susținut prin folosirea aplicațiilor de monitorizare a cheltuielilor. 

Când este momentul potrivit să ceri ajutor financiar?

Mai ales după perioada sărbătorilor, când cheltuielile au depășit cu mult bugetul planificat ori ai acumulat deja datorii cu care ai intrat în noul an, un ajutor financiar este mai mult decât necesar. Dacă întâmpini dificultăți în plata facturilor la termen sau nu poți acoperi cheltuielile esențiale, poți apela cu încredere la Best Credit IFN. Cu ajutorul unuia dintre consultanții noștri, poți găsi varianta optimă de creditare, care răspunde cel mai bine nevoilor tale.

Avantajele unui credit IFN în gestionarea datoriilor

Creditele acordate de instituțiile nebancare pot reprezenta o variantă ce merită luată în calcul de cei care se confruntă cu dificultăți financiare. Iată ce beneficii îți poate asigura:

  • Un credit IFN îți poate oferi rapid împrumutul de care ai nevoie, evitând astfel penalizările pentru întârzierile de plată;
  • Îți poate aduce un plus de stabilitate financiară, oferindu-ți timpul necesar pentru a-ți reorganiza bugetul și pentru a implementa strategii de reducere a cheltuielilor;
  • Poate fi un bun punct de plecare pentru reorganizarea bugetului pe termen lung.

Printr-o evaluare obiectivă a situației tale, de la Best Credit vei primi o soluție personalizată pentru a traversa orice impas financiar, dar mai ales pentru a gestiona eficient datoriile cu care ai intrat în noul an.

Pe termen lung, obiceiurile financiare se pot îndrepta în direcția cea bună prin deprinderea unor bune practici de gestionare a bugetului, însă numai dacă rămâi constant. Sperăm că sfaturile noastre pentru a evita capcanele financiare te vor ajuta să îți creezi un scut de protecție împotriva inflației și îți dorim să faci alegeri financiare înțelepte pentru un an financiar mai bun!