IFN-ul : Lucruri pe care trebuie sa le stii despre aceasta institutie

Piata financiara este greu de inteles, dat fiind ca sunt multi factori si sectoare diferite, aflate in continua schimbare, fiecare cu propriul sau set de reguli. Insa romanii incep sa caute informatii despre produsele pe care institutiile financiare le ofera atunci cand au nevoie de diverse imprumuturi. 

Daca bancile cer o multime de documente justificative, iar contractarea unui credit presupune mai multe drumuri la ghiseele bancare, nu la fel se intampla si in cazul institutiilor de tip IFN, care au mizat pe nevoie stringenta a romanilor pentru bani si le ofera servicii rapide, la dobanzi avantajoase.

Ce este, mai exact, un IFN?

IFN este un acronim pentru “institutie financiara nebancara”, iar potrivit definitiei date de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, acestea isi desfasoara o activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege.

Cu alte cuvinte, un IFN este o companie nebancara, ce ofera servicii financiare sub forma de:

  • Acordarea creditelor;
  • Leasing financiar;
  • Emitere de garantii;
  • Acordarea de credite ipotecare.

IFN-urile se impart in doua categorii – cele inscrise in Registrul General si cele inscrise in Registrul Special al Bancii Nationale a Romaniei (in functie de volumul tranzactiilor, capital social, total active) si sunt supuse monitorizarii de catre BNR.

Istoria IFN-urilor in Romania

In momentul actual sunt peste 140 de societati care activeaza in domeniul financiar nebancar, spre deosebire de banci, care sunt in numar de 30 in tara noastra. Pe masura ce IFN-urile inscrise in Registrul General au continuat sa se extinda si sa acumuleze o mare parte din piata de creditare, romanii au devenit tot mai tentati sa opteze pentru un imprumut de la o astfel de institutie, asa cum este si Best Credit IFN.

Diferentele dintre un IFN si o institutie bancara

Desi ambele institutii ofera servicii financiare sunt cateva diferente intre o banca si un IFN, legate de serviciile pe care le ofera, dobanzi, produse, sumele ce pot fi accesate. Din punct de vedere al serviciilor, banca ofera mai multe produse financiare (conturi bancare, credite, transfer de bani, schimb valutar, incasare facturi, amenzi taxe, garantii bancare, conturi de economii si depozite etc.), pe cand un IFN are ca servicii urmatoarele: credit online urgent, credit cu buletinul, credite nebancare, credit pana la salariu, credit fara acte, credit pe termen scurt, credit pentru pensionari, credit prin telefon, credit pe loc.

In ceea ce priveste perioada de creditare, banca ofera credite a caror forma de inapoiere se intinde de la 1 pana la 30 de ani (pentru creditele imobiliare), pe cand IFN-urile ofera ca modalitate de inapoiere a banilor termenul de 1 luna sau maximum 5 ani.

Si sumele ce pot fi accesate difera. Spre exemplu, banca poate oferi intre 2.000 lei si 1.200.000 lei (pentru persoane fizice), iar IFN-urile intre 100 lei si 10.000 lei.