In 2023 se anunta recesiune. Ce trebuie sa faci pentru a minimiza efectele acesteia?

Nimanui nu-i pica bine sa ramana fara bani; este o situatie delicata, care trebuie tratata cu maxima atentie pentru a depune toate eforturile de rezolvare a problemei. In situatia in care ai nevoie stringenta de bani, oricand poti opta pentru ajutorul primit de la Best Credit IFN, pentru a iesi mai repede din acest impas.

Din pacate, odata cu inceperea razboiului din Ucraina, care pare fara sfarsit, se simt si schimbari majore pe piata financiara din intreaga lume. Nici Romania nu face exceptie, iar ultimele modificari de preturi subliniaza volatilitatea banilor.

Ce inseamna recesiunea economica si cine poate trece prin aceasta situatie?

Lipsa banilor sau inexistenta unui cont de economii sau fond de urgenta te poate face sa pierzi controlul asupra banilor. Recesiunea este un termen economic mai greu de explicat, dat fiind ca fiecare specialist economico-financiar vine cu propria definitie. La modul general, recesiunea economica se refera la scaderea drastica a activitatii economice intr-o anumita regiune, pe o durata mai mare de cateva luni. Mai poate fi definita si drept declin economic. Inainte de a se stabili concret recesiunea economica se iau in calcul urmatorii parametri: produsul intern brut real, venitul, productia, vanzarile si rata de ocupare a fortei de munca.

Ce cauzeaza recesiunea economica?

Recesiunea economica apare ca urmare a scaderii venitului national, unde PIB-ul prezinta o crestere negativa, sau extrem de slaba. Totodata, in recesiune creste si somajul, apare falimentul, executarile silite, scad preturile activelor, bursa este in declin, iar pretul la imobiliare devine mic. 

Cum poti depasi recesiunea?

Doar gandul unei noi recesiuni economice da fiori tuturor romanilor, mai ales celor care nu au bani pusi deoparte. Pentru a iesi dintr-o astfel de situatie sunt cateva solutii pe termen scurt, mediu si lung, care sa iti permita sa ramai pe linia de plutire. Iata care sunt:

Economiseste cat poti de mult

Ai intotdeauna bani pusi deoparte pentru situatii neprevazute. Daca bancile intra in colaps, cea mai buna alternativa este sa iti pui deoparte bani lichizi.

Stabileste-ti un buget clar de cheltuieli

Un buget de cheltuieli bine pus la punct te va ajuta sa rezisti in recesiune. Fa-ti un tabel detaliat cu veniturile si cheltuielile lunare, pentru a putea sa-ti gestionezi mai bine banii. Astfel, vei putea vedea clar cat de multi bani cheltui pe mancare, benzina si alte cheltuieli, ce pot fi cu siguranta diminuate.

Minimizeaza-ti cheltuielile lunare

Cum in ultima perioada preturile la energia electrica si gaze au crescut simtitor, banii pe care trebuie sa ii dai pe facturi sunt tot mai multi. Din obisnuinta sau din reflex aprinde lumina cand este strict nevoie, nu exagera cu temperatura din locuinta si porneste televizorul daca il urmaresti cu adevarat. 

Nu amana plata facturilor

Orice factura, chiar si de doar cativa lei, trebuie platita la timp! In caz contrar, te vei trezi ca ai de facut o multime de plati pentru care nu ai bani suficient si vei fi nevoit sa apelezi la un IFN pentru un credit pana la salariu

Vaneaza reducerile

In foarte multe dintre situatii poti beneficia de reduceri substantiale la servicii si produse, folosindu-te de coduri, discount-uri, cartele etc. Fa-ti abonament la transportul public, renunta sa mai mergi cu masina.