Sfaturi utile pentru facturi de energie diminuate in aceasta iarna

Nu mai este mult pana ce iarna ne va bate la usa, iar asta se va traduce prin facturi tot mai mari la energie – curent electric si gaze naturale. Cum facturile la energie sunt pe o panta ascendenta, cu siguranta nu vrei sa fii pus in situatia in care la final de luna sa ai un atac de panica cand vei vedea cat ai de platit. Chiar daca se va intampla asta, tot nu trebuie sa disperi, mai ales cand ai la indemana solutia unui credit online, rapid, de la un IFN.

Dar daca te afli in cautarea celor mai bune modalitati de a reduce consumul la energie, acest articol iti va oferi cateva sfaturi, astfel incat bugetul alocat platii utilitatilor sa nu fie afectat, chiar si fara a renunta la confortul locuintei sau fara a-ti schimba radical stilul de viata.

Primul pas este sa fii atent la consumul pe care tu si familia ta il aveti lunar. In contextul in care razboiul din Ucraina nu pare sa ia sfarsit, piata de energie este inca instabila, iar preturile cresc de la o saptamana la alta.  

Reducerea consumului de energie electrica – sfaturi utile

Contextele sociale si economice cu care ne confruntam in ultima perioada ne-au facut mult mai atenti la modul in care consumam atat energia electrica, cat si gazele naturale, iar campaniile cu privire la reducerea consumului de energie reprezinta noua normalitate. 

Astfel, luand in calcul faptul ca preturile de achizitie nu pot fi controlate, singurul lucru pe care il putem face fiecare dintre noi este sa ne controlam consumul. Reeducarea noastra, a tuturor, va face ca la final de luna sa avem facturi mai mici.  Iata ce recomandari fac specialistii in domeniu:

  • Inlocuieste becurile incandescente – inca mai exista pe piata astfel de becuri, insa dezavantajul este ca acestea consuma prea mult curent. O optiune este sa le inlocuiesti cu becuri LED, o varianta mult mai sigura pentru ochi, dar si pentru mediul inconjurator;
  • Scoate din priza orice nu folosesti – daca nu folosesti anumite electronice si electrocasnice ar fi bine sa le scoti din priza; astfel vei economisi pana la 10%;
  • Ai grija ce aparat de aer conditionat cumperi – chiar daca zilele toride de vara au trecut si dispui de ceva banuti sau ai facut un credit rapid pentru noi electrocasnice, acorda atentie etichetei energetice UE; desi sunt mai scumpe, indicat este sa alegi modelele cu clasa energetica ridicata, cu pana la 60% mai eficiente;
  • Apeleaza la surse de energie regenerabile – in loc sa platesti energie electrica la furnizor, o buna optiune este sa iti instalezi panouri solare.

Alternative la incalzirea locuintei cu gaze naturale

Din cauza instabilitatii energetice, tot mai multe persoane isi fac griji cu privire la facturile la gaze naturale, cautand solutii mult mai economice. O optiune este izolarea corespunzatoare a locuintei, dar si achizitia de centrale pe peleti, panouri solare sau pompe de caldura.

Desi investitia intiala va fi mai ridicata, aceasta se va amortiza in mai putin de doi ani. Iata cele mai avantajoase solutii pentru orice consumator:

  • Panouri radiante – sunt cea mai ieftina modalitate de incalzire a locuintei, sunt eficiente si se incadreaza foarte bine in design; nu ai nevoie de autorizatii sau aprobari, se instaleaza rapid si nu fac zgomot;
  • Pompele de caldura – fac parte din categoria sistemelor ce folosesc energia regenerabila si consuma de 5 ori mai putina energie decat centrala termica electrica;
  • Panouri solare – achizitia lor este subventionata de stat, prin programul „Casa Verde”.

Un alt sfat este sa reduci temperatura din locuinta, daca nu ai buget pentru astfel de investitii. Totodata, un singur grad face diferenta pe factura, de aceea este indicat sa nu opresti centrala termica, dat fiind ca in interior se va raci, iar pentru a reincalzi locuinta centrala va consuma mai multa energie.

Consumul de gaze naturale si energie electrica nu se vede doar pe factura de la final de luna, ci si in mediul inconjurator. Un consum eficient nu doar ca te va ajuta sa economisesti energie, dar si sa iti imbunatatesti stilul de viata.