Stagflatie – ce este si in ce situatii apare devalorizarea banilor?

Inca de anul trecut ne confruntam cu cresteri semnificative ale produselor de baza, ale serviciilor si energiei, iar inceputul de an nu pare sa vina cu vesti bune. In momentul de fata, Romania se confrunta cu stagflatie, situatie economica caracterizata de prezenta inflatiei, a unei economii stagnante sau aflata intr-o usoara crestere si o rata a somajului tot mai ridicata.

Nu doar tara noastra se confrunta cu stagflatie, aceasta fiind o problema la nivel international. Multe dintre puterile economice globale fac tot posibilul sa evite starea de stagflatie, introducand diverse politici economice pentru a evita afectarea calitatii vietii cetatenilor, dar si a economiei statelor.

Dincolo de cresterea ratei somajului, care contribuie semnificativ la incetinirea cresterii economice, trebuie sa intelegem diferenta dintre inflatie si stagflatie si modul in care acestea interactioneaza cu viata cotidiana a cetatenilor.

Stagflatie vs. inflatie – diferente

Inflatia reprezinta rata la care pretul bunurilor si al serviciilor creste in cadrul economiei. Inflatia este un fenomen natural, nespontan, care poate fi manageriat eficient prin colaborare dintre economisti si politicieni. De regula, inflatia se calculeaza pe perioade determinate de timp, de la cativa ani pana la cateva decenii.

Printre cele mai cunoscute cauze ale inflatiei trebuie sa enumeram:

  • Cererea mai mare decat productia – de aici si cresterea artificiala a preturilor, ca modalitate de regularizare a cererii crescute. Nu de putine ori, oamenii se vad in ipostaza de a fi nevoiti sa recurga la un credit online pentru a-si acoperi cheltuielile si cosul de baza;
  • Cresterea accentuata a costurilor de productie – data fiind valoarea in crestere a acestora, si pretul final al produselor sau serviciilor va creste;
  • Cresterea costului vietii – nu de putine ori, in situatie de inflatie, cand preturile cresc, si costul vietii creste. De aici apare nevoia salariatilor de a le fi crescute salariile, dat fiind ca au nevoie de sume mai mari de bani pentru cheltuielile zilnice. 

De cealalta parte, stagflatia se refera la o situatie economica unde este prezenta atat inflatia, cat si economia inceata sau stagnanta si rata mare de somaj. Daca inflatia afecteaza preturile produselor si serviciilor, stagflatia afecteaza si locurile de munca. Spre deosebire de inflatie, care este naturala, stagflatia este artificiala si deosebit de periculoasa, afectand atat locurile de munca, cat si stabilitatea economiei.

Motivele de aparitie a stagflatiei pot varia, insa printre cele mai comune se numara masuri economice dure luate de guverne, dar si masa monetara in crestere. Conform specialistilor in economie, stagflatia nu mai poate aparea in zilele noastre, ceea ce inseamna ca riscurile sunt foarte scazute.

Devalorizarea banilor – cum eviti acest lucru?

In ambele situatii economice, banii isi pierd rapid din valoare. Totusi, oamenii au la indemana o serie de solutii pentru a evita aceasta situatie, cum ar fi economisirea, astfel incat banii pusi deoparte sa le aduca profit.

Una dintre cele mai bune solutii este reprezentata de investitii. Poti incepe prin a investi sume mici de bani pe terenuri, imobiliare, actiuni la companii sau chiar fonduri mutuale. Atunci cand investesti diversificat, chiar daca ai optat pentru Credit rapid de la BEST CREDIT pentru asta, ai mai multe posibilitati sa obtii profit.