Top 5 diferente dintre un credit bancar si cel oferit de un IFN

Din pacate, traim vremuri tot mai grele, in care salariul abia acopera cheltuielile lunare, iar de distractii nici nu mai poate fi vorba. Cresterile de preturi, inflatia, dar si grija zilei de maine atarna greu pe umerii romanilor, care nu prea mai stiu ce sa faca pentru a se descurca.

In ajutorul lor, atat bancile, cat mai ales IFN-urile, au pregatit o gama variata de produse de creditare, menite sa ii ajute sa iasa din impasul financiar. Atunci cand ai nevoie de un credit rapid, sa apelezi la o banca nu prea iti este de ajutor. Dar un IFN are oferta potrivita pentru tine!

Credit la banca sau la un IFN? Care sunt diferentele?

Diferentele dintre cele doua institutii sunt majore, insa in articolul de fata vom face referire la cele mai importante cinci criterii:

Procedura si rapiditatea de aprobare a creditului

Bancile sunt reglementate strict de autoritatile financiare si, ca atare, au proceduri riguroase de verificare a clientilor, ce implica verificarea istoricului bancar, a veniturilor si a altor factori relevanti. Din acest motiv, timpul de asteptare poate varia de la cateva zile pana la cateva saptamani.

De cealalta parte, Institutiile Financiare Nebancare sunt mai flexibile si mult mai rapide. Acestea pot aproba un imprumut in cateva ore sau chiar in mai putin de 60 de minute, deoarece procedura de verificare este mai putin stricta. 

Solicitarea unui credit bancar implica o serie de documente, cum ar fi dovada venitului (adeverinta de salariu sau bilanturi pentru antreprenori), istoricul creditelor, dovada identitatii si, uneori, chiar garantii. Acestea sunt solicitate pentru a evalua capacitatea solicitantului de a returna imprumutul.

Desi si IFN-urile pot solicita unele dintre aceste documente, ele tind sa aiba o lista mai restransa si mai simplificata. In multe cazuri, tot ce se cere este o dovada a identitatii si o confirmare a venitului regulat.

Bancile sunt mai reticente in a aproba imprumuturi pentru persoane cu un istoric de credit negativ sau cu datorii pre-existente. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea urmaresc o strategie de minimizare a riscului si se asigura ca fiecare credit acordat are sanse mari de a fi rambursat la timp.

Datorita structurii lor si a abordarii de business, IFN-urile sunt mai dispuse sa preia un client cu risc mai mare. Practic, sunt singurele institutii care pot acorda credite si persoanelor cu istoric mai putin favorabil. Insa, acest risc mai mare se reflecta si in costurile asociate creditului.

Costurile asociate

In general, bancile ofera rate ale dobanzii mai mici decat IFN-urile. De asemenea, pot avea comisioane mai mici pentru administrarea creditelor si chiar pot oferi perioade cu dobanzi foarte reduse sau chiar zero.

La polul opus, desi IFN-urile acorda un credit online rapid, acestea pot practica rate ale dobanzii mai mari, justificate prin riscul crescut pe care si-l asuma si prin rapiditatea procesului de aprobare.

Flexibilitatea conditiilor

Flexibilitatea conditiilor de imprumut poate fi decisiva in alegerea institutiei de credit. In timp ce bancile se bazeaza pe stabilitate si predictibilitate, IFN-urile sunt mult mai adaptabile. 

Multe banci ofera posibilitatea rambursarii anticipate a creditului, dar se adauga diverse comisioane. Bancile se bazeaza pe dobanzile acumulate pe parcursul perioadei de imprumut, asadar rambursarea anticipata ar putea insemna pierderea unei parti din profit.

Desi si IFN-urile pot percepe comisioane pentru rambursarea anticipata, multe dintre ele sunt mai flexibile in acest sens, oferind conditii mai favorabile pentru cei care doresc sa-si inchida creditul mai devreme.

In plus, modificarea termenilor de imprumut, precum durata sau rata dobanzii, dupa ce contractul a fost semnat poate fi dificila cu o banca. Astfel, romanii prefera IFN-urile pentru ca sunt mai deschise la ajustari. Astfel, un client poate avea posibilitatea de a negocia un plan de rambursare mai flexibil sau o perioada de gratie, in anumite situatii.

Suma imprumutata

Bancile sunt, in general, mai dispuse sa ofere sume mari de bani, avand in vedere ca ele se bazeaza pe verificari aprofundate ale bonitatii clientilor. In schimb, imprumuturile oferite de IFN-uri, cum este si Best Credit, sunt adesea pentru sume mai mici, ideale pentru urgente financiare.

Destinatia imprumutului

Un alt lucru important de mentionat este faptul ca bancile pot impune restrictii privind destinatia fondurilor imprumutate. De exemplu, un credit ipotecar trebuie sa folosit strict pentru achizitia unei proprietati. La polul opus, IFN-urile nu sunt interesate de cum si pe ce dai banii imprumutati, ci doar sa respecti termenii agreati in contractul de creditare.