Cum ne stabilim bugetul pentru sarbatori?

Sarbatorile au devenit mai mult o unealta de marketing, in care suntem tot mai motivati sa facem diverse cumparaturi, chiar daca avem sau nu nevoie de lucrurile pe care le-am cumparat. La asta se adauga pregatirea a multe feluri de mancare, dar si cadouri pentru cei dragi, atat de Mos Nicolae, cat si de Craciun.

Dar cum ar fi daca in locul acestor lucruri am pune mai mult accentul pe momentele festive, pline de bucurie, petrecute alaturi de cei dragi, plini de recunostinta ca a mai trecut un an in viata noastra, cu bune si cu rele? Astfel, am putea scapa de valtoarea cumparaturilor compulsive, care ne destabilizeaza bugetul si nici nu am mai fi nevoiti sa apelam la un credit online de la BEST CREDIT IFN pentru a face rost de bani pentru alte noi cumparaturi.

De cealalta parte, o buna metoda de a avea sarbatori echilibrate din punct de vedere financiar ar fi sa ne cream un buget de sarbatori si sa ne gandim de doua ori mai bine inainte de a face cumparaturi impulsive. Sa nu uitam ca darurile scumpe, dar si felurile variate de mancare, nu au impact asupra celor dragi daca nu comunicam si nu stabilim o relatie puternica cu acestia.

Cum sa iti echilibrezi bugetul de sarbatori? Iata cateva idei:

In primul rand, gateste doar cat este nevoie

Stim ca toti romanii vor sa aiba mesele pline, insa asta nu face altceva decat sa duca la risipa. Astfel, inainte de a ne apuca de gatit este important sa stabilim clar pentru cate persoane pregatim mesele de sarbatori, cate dintre acestea se vor petrece acasa si care sunt preferintele alimentare ale celor care vin sa isi petreaca Craciunul cu noi, indiferent ca vorbim de rude sau prieteni. Facand toate aceste lucruri vom avea o viziune de ansamblu asupra meselor pe care trebuie sa le pregatim si vom reduce risipa alimentara. 

Cumparaturile se fac doar cu lista

Conform unui studiu realizat in 2022, de catre Unlock Market Research, circa 65% dintre romani cumpara de Sarbatori impulsiv, fara o planificare atenta a banilor, iar 62% dintre acestia sustin ca nu isi monitorizeaza cheltuielile sau ca le prioritizeaza in mod gresit. 

Daca suprapunem aceste date reiese ca de Sarbatori suntem mult mai tentati sa cheltuim mai mult decat ne ajunge plapuma, de unde si numarul tot mai mare de credite rapide pentru a cumpara ceea ce avem nevoie. Tocmai din acest motiv este esential sa mergem la cumparaturi doar cu lista. Inainte de a merge la shopping este important sa facem un inventar a ceea ce avem deja si o lista cu ce ne lipseste. Apoi creionam o lista de cumparaturi realista, tinand cont de cantitatile de care avem nevoie pentru a pregati retetele preferate ale familiei de aceste Sarbatori. 

Priveste costul achizitiei produselor din perspectiva timpului

Ce inseamna asta? Pretul lucrurilor pe care ni le dorim le calculam in ore de lucru. Calculam cat castigam in 21 de zile de munca si 8 ore pe zi. Astfel, un produs care costa 73 de lei va avea pretul in 3 ore de munca, lucru care ne-ar putea face sa ne gandim mai bine inainte de a lua decizia de achizitie. 

Trebuie sa fim flexibili si rezonabili

Un buget sanatos este precum o alimentatie sanatoasa. Astfel, este foarte important sa fim flexibili, in caz contrar vom deveni prea restrictivi cu noi insine, ne vom descuraja si ne vom reintoarce la obiceiuri nesanatoase de achizitii. Secretul este sa ne permitem un ”buget de achizitii compulsive”, de 30, 50 sau 100 de lei. Asta ne va ajuta sa ne simtim mai putin vinovati pentru micile placeri. 

Ziua fara cumparaturi este importanta

Putem sa ne propunem ca o zi din luna decembrie sa avem o zi in care sa nu facem nicio cumparatura, ci sa ne bucuram de lucrurile simple pe care le avem la dispozitie.